Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Scroll en ontdek The Hoodie

De sweater-met-capuchon zegt veel over de tijd waarin we leven; er zijn verhalen aan verbonden over sociale ongelijkheid, jongerencultuur, verschillende subculturen, over racisme, privacy en angst – en natuurlijk ook gewoon over stijl.

In de gedaante zoals we die nu kennen werd de hoodie al in de jaren dertig een groot succes dankzij het merk Champion, dat werklieden er een praktische oplossing voor kou en regen mee bood. Tegenwoordig roept de trui een heel scala aan mogelijke emoties als angst, jaloezie, kameraadschap en zelfs woede op. Het kan je in extreme gevallen zelfs het leven kosten als je er één aanhebt.

Afhankelijk van gender, leeftijd, gedrag, etniciteit en plek op de wereld van wie ‘m draagt – en de vooroordelen en politieke opvattingen van de beschouwer – vertegenwoordigt de hoodie talloze boodschappen, ideeën en nuances. Op basis van de specifieke context kan de hoodie saai zijn of juist iconisch, burgerlijk of rebels, een veilig heenkomen bieden of agressie uitlokken, onzichtbaarheid en privacy bieden of een uitgesproken statement maken.

Eigenlijk roept de hoodie zo voortdurend de vraag op: wie heeft er het voorrecht om ‘m ongehinderd te dragen? (The New York Times)

De rijkdom aan verhalen die de hoodie vertelt is nauw verweven met verschillende discussies die op het moment gevoerd worden. Zo kun je je met een hoodie verzetten tegen de opkomst van een surveillancesamenleving waarin overal bewakingscamera’s hangen en gezichtsherkenningssoftware wordt toegepast; de hoodie past bij de explosieve populariteit van hiphopcultuur en de impact van helden uit dat genre op modetrends; hoodies kunnen bijdragen aan het uitdragen van androgynie en genderfluïditeit; de trui is illustratief voor het verdwijnen van regels op het gebied van formele kleding op de werkvloer, doordat er steeds meer op freelancebasis wordt gewerkt en groeiende sectoren als de tech-industrie een afkeer hebben van zulke ouderwetse formaliteit. Dit soort thema’s vormen samen de essentie van deze tentoonstelling, waarin kunstenaars en makers die in hun werk gebruik maken van hoodies een platform krijgen en de capuchontrui in de bredere context van de (mode)geschiedenis wordt geplaatst.

Lees meer over The Hoodie

samenwerkingen, programmering

Het Nieuwe Instituut is op zoek naar hoodies!
Open Call

Naast de unieke stukken van gerenommeerde merken en ontwerpers die in de tentoonstelling te zien zijn, willen we ook het verhaal én de betekenis van jouw hoodie delen!

01/12/2019 – 23/08/2020

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

woensdag t/m zondag: 11:00 - 18:00