Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Nieuwe Instituut en curator Lou Stoppard hebben in het kader van The Hoodie uiteenlopende auteurs benaderd om vanuit hun eigen expertise te reflecteren op specifieke facetten of interpretaties van de hoodie. Zoals de objecten, documentatie en kunstwerken in de tentoonstelling verschillende thema’s vertegenwoordigen en diverse stemmen aan het woord laten, zo bieden onderstaande teksten en video's verdieping en achtergronden bij een even breed scala aan betekenissen die het zowel omstreden als populaire kledingstuk in zich verenigt.

Er zijn onderzoeks-, ontwerp- en schrijfopdrachten verstrekt voor nieuwe essays, digitale producten en artikelen. Deze speciale bijdragen gaan onder meer over de historische achtergrond van kledingstukken met een kap of capuchon, de representatie van de hoodie en het (Zwarte) lichaam in de beeldende kunst en modefotografie, genderongelijkheid in het ontwerp en beschikbare aanbod van hoodies en de manier waarop de hoodie in verschillende media wordt afgebeeld. Daarnaast publiceert Het Nieuwe Instituut een aantal bronnen opnieuw die van invloed zijn geweest op de totstandkoming van The Hoodie.

Hooded Histories

Alexandra van Dongen

Kunsthistorica Alexandra van Dongen (Museum Boijmans van Beuningen) voorziet de hoodie van een aanvullend (trans)historisch en transcultureel perspectief.

Hoe uniseks is de hoodie?

Chinouk Filique de Miranda

Hoe uniseks is de hoodie nu echt, als je voor een exemplaar dat niet roze, cropped of ‘schattig’ is alsnog moet winkelen op de herenafdeling?

DIY hoodie-print

Farida Sedoc / HOSSELAER

In een speciale instructievideo voor The Hoodie laat Farida Sedoc zien hoe je thuis je eigen hoodie kunt bedrukken: try this at home!

Curator Lou Stoppard over The Hoodie

"De hoodie zegt veel over de tijd waarin we leven; er zijn verhalen aan verbonden over sociale ongelijkheid, jongerencultuur, verschillende subculturen, over racisme, privacy en angst – en natuurlijk ook gewoon over stijl."

HYMAG

Tory Turk en James Hyman van HYMAG hebben een selectie gemaakt van kenmerkende hoodies ‘in de bladen’, waarvan een deel in de tentoonstelling te zien is en een deel figureert in een online tijdlijn van de hoodie.

Interview met Malique Mohamud

"Hoe vanzelfsprekend is het om iets te kunnen dragen? Hoe vanzelfsprekend is het om ergens een tentoonstelling over te kunnen maken? En is die vanzelfsprekendheid hetzelfde voor verschillende mensen?"

De politiek van de hoodie

Troy Patterson

Wanneer we het hebben over de capuchontrui, blijft de vraag: “Wie kan of mag het zonder problemen dragen?” 

Interview met Lou Stoppard

"Ik hoop dat er verschillende elementen in de tentoonstelling zitten die mensen representatief of spannend vinden. En ik hoop ook dat er bezoekers op af komen die misschien niet altijd het gevoel hebben dat musea ook hun belangen behartigen."

The History of the Hoodie by Gary Warnett

Gary Warnett vertelt over de geschiedenis van de hoodie in deze video in opdracht van SHOWstudio. Ingeleid door curator Lou Stoppard van The Hoodie.