Hoe uniseks is de hoodie?
Consumententegenstrijdigheden
Winkeliers richten hun collecties op tactische wijze in op een ontvankelijk, jong publiek en gebruiken het woord ‘uniseks' vaak om zich te onttrekken aan gendervooroordelen en in plaats daarvan een open blik te tonen—uiteraard met het doel meer kleding te verkopen. De keuzes voor marketing en visual merchandising laten echter vaak een ander verhaal zien. Op de damesafdeling van H&M zag ik de hoodie chique gecombineerd met een camel-kleurige trenchcoat en een klassieke geruite broek, terwijl de hoodie op de herenafdeling met een bijpassende joggingbroek werd aangeboden.
Winkels zoals X21 en Skatestore verkopen uitsluitend streetwear voor mannen in herenmaten, hoewel ze ook veel verschillende hoodies in ‘vrouwelijke’ kleuren hebben liggen (baby-roze, zachtgeel, paars). Zelfs bij Weekday, een merk dat het concept van uniseks-kleding sterk promoot, lijkt het kleine, ongedefinieerde uniseks-rek te verdwijnen tussen de spijkerbroeken en de accessoires.
Het doel van uniseks-kleding is om genderongelijkheid tussen mannen en vrouwen te verminderen door iedereen precies hetzelfde kledingstuk, met dezelfde pasvorm en voor dezelfde prijs aan te bieden. Winkels maken echter vaak gebruik van de hoodie als onderdeel van een ‘oversized jongenskleding voor meisjes’-communicatiestrategie. De winkel zelf bestaat vaak nog steeds uit afzonderlijke, op gender-gebaseerde afdelingen, en voor uniseks-capsulecollecties moeten vrouwen winkelen op de herenafdeling. Als we kijken naar het huidige lokale winkellandschap en naar het aantal vrouwelijke etalagepoppen met hoodies aan, lijkt het erop dat de beeldvorming omtrent de hoodie niet strookt met de beschikbaarheid van het kledingstuk.
Als retailers reclame maken voor coole en simpele manieren voor meiden on een hoodie te stylen, waarom bevindt dat kledingstuk zich dan op de herenafdeling? Klinkt uit dit symbolische interactionisme dat de combinatie van vrouw-zijn en het moeten winkelen op de herenafdeling, het consumptieproces zelf uniseks maakt? Ondertussen is het niet zo dat ontwerpers kledingstukken maken vanuit een uniseks patroon—tijdens het ontwerpen van de pasvorm en het silhouet wordt altijd rekening gehouden met een vrouwelijk of mannelijk lichaam. Wat betreft het dragen van de hoodie, de winkelervaring en vooral de vooroordelen die het in zich draagt, heeft de hoodie zijn uniseks-belofte nog niet waargemaakt.
Chinouk Filique de Miranda
Design-onderzoeker en kritische mode-beoefenaar Chinouk Filique (de Miranda) analyseert, vertaalt en visualiseert het raakvlak tussen het modesysteem en digitale cultuur, en zet zich in voor digitale geletterdheid in de mode. In haar persoonlijke praktijk beschouwt zij mode als een verborgen communicatiemiddel dat ze van mystiek wil ontdoen, met het doel om consumenten voor te lichten over complexe kwesties wat betreft hun individuele politieke positie in onze huidige digitale cultuur.