Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het uitgangspunt van Marcel van den Bergs werk is een speech die muzieklegende Prince tijdens de Soul Train Music Awards in 2000 gaf, met een krachtige boodschap aan het publiek om stil te staan bij de diepere betekenis van het woord minderheid en om zo bewustzijn hiervoor te creëren. Wat is de rol van de onderdrukker en wat die van de onderdrukten? 

Kun je jezelf voorstellen?

Yes, mijn naam is Marcel van den Berg, beeldend kunstenaar en ik werk in de Bijlmer, Amsterdam. Mijn praktijk bestaat voornamelijk uit tekenen, schilderen en een beetje keramiek. Daarnaast werk ik soms als freelance chefkok en bouw ik graag pop-up restaurants in tentoonstellingsruimtes met vrienden. Af en toe dj ik met vinyl op feestjes.

Wat is het verhaal achter het werk op de abri-schermen in de Rotterdamse metro?

Het werk op de abri's is gebaseerd op een quote van Prince, waarin hij tijdens het in ontvangst nemen van de Artist of the Decade Award in 2000, zich uitspreekt over 'the rules of the Game'. Prince refereert hier aan de dominante positie van de muziekindustrie ten op zichte van artiesten. Ik heb geprobeerd die speech in essentie te reproduceren.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het verleden, heden en de toekomst - welke tijdgeest heeft het meeste invloed op jouw werk?

Het nu is leidend. Het heden is vaak niets anders dan een herhaling van het verleden. Sommige waarheden zijn tijdloos. Ik recycle teksten van songs die me raken, schilder covers van albums die me geïnspireerd hebben en werk abstract als ik voel dat het nodig is. In al deze acties zie ik de relevantie voor het heden. Tijdsgeest is slechts context.

Wil je verder nog iets delen?

Ik hoop dat de gemaakte beelden bijdragen aan een toekomst waarin niet alleen Zwarte cultuur wordt gewaardeerd om zaken als muziek, mode of eten maar het respect geeft aan de mensen die bijdragen aan en onderdeel zijn van deze cultuur. Of dat nou op een wit kantoor op het Weena is, de spoelkeuken in een Michelinrestaurant of de Hogeschool Rotterdam, whatever...
You matter and you are blessed!

Het werk Blessed van Marcel van den Berg is te zien in de Rotterdamse metrostations Dijkzicht, Blaak, Centraal, Zuidplein, Wilhelminaplein, Schiedam Centrum en Kralingsezoom. Van 1 t/m 31 augustus 2020.