Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Nieuwe Instituut en curator Lou Stoppard hebben verschillende auteurs en (ervarings)deskundigen gevraagd om in de vorm van een essay te reageren op thema's uit The Hoodie. Op deze pagina is een achtergrondstuk van de samensteller zelf te vinden, naast nieuwe bijdragen waarvoor onderzoeks- en schrijfopdrachten zijn verstrekt en een ouder stuk dat een belangrijke bron van inspiratie voor het project is geweest. 

Deze teksten staan ook in het overzicht op de pagina Achtergrond, waarin daarnaast video-interviews, een video-essay en een video-tutorial zijn opgenomen.

Lou Stoppard
The Hoodie

"De hoodie zegt veel over de tijd waarin we leven; er zijn verhalen aan verbonden over sociale ongelijkheid, jongerencultuur, verschillende subculturen, over racisme, privacy en angst – en natuurlijk ook gewoon over stijl. Het is het laatste politieke kledingstuk in de mode: een kledingstuk dat je in sommige gevallen het leven kan kosten, en dat angst, jaloezie, vriendschap en zelfs woede bij anderen kan oproepen." Lou Stoppard, curator van The Hoodie, over het idee en de achtergrond van de tentoonstelling.

Troy Patterson
De politiek van de hoodie

Wanneer we het hebben over de capuchontrui, blijft de vraag: “Wie kan of mag het zonder problemen dragen?”

Chinouk Filique de Miranda
Hoe uniseks is de hoodie?

Op het eerste gezicht lijkt de hoodie genderneutraal te zijn. Maar wanneer je dit ‘uniseks’-kledingstuk aan wilt schaffen, kom je toch vaak in een herenwinkel of op de herenafdeling terecht—de truien op de damesafdeling zijn namelijk vaak roze, cropped, of hebben een gevatte tekst op de voorkant staan.

Antwaun Sargent
In the Hood
Alexandra van Dongen
Hooded Histories

"Juist nu is het belangrijker dan ooit dat we gezamenlijk terugkijken naar onze eeuwenoude gedeelde kledingtradities, die sinds mensenheugenis continu in beweging zijn en elkaar constant beïnvloeden."