Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

 

“In 2015, toen ik als redacteur werkte voor SHOWstudio, een vooruitstrevend modeplatform opgericht door de Britse beeldmaker Nick Knight, besloot ik een onderzoeksproject over sportkleding op te zetten. Op dat moment was er een verandering gaande in de mode; sportkleding, “streetwear” of “casualwear”, hoe je het ook wilt noemen; had grote invloed op high fashion." 

 

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Klassieke producten en stijlen, zoals de Stan Smith-sneaker van Adidas, werden op grote schaal nagemaakt door vooraanstaande modehuizen, die hun logo erop zetten en de prijs omhoog schroefden. Overal zag je hoodies, trainingspakken, puffa jackets, sneakers. Maar ondanks het feit dat modejournalisten en critici diepgaande kennis hadden van high fashion, was hun kennis over het culturele erfgoed en de geschiedenis van deze kledingstukken beperkt—het leek alsof verwijzingen en nuances verloren gingen. Daarnaast waren dit soort kledingstukken, in tegenstelling tot jurken, maatkleding en couture, niet echt vertegenwoordigd in (museale) collecties. 

Met dit in gedachten nodigde ik een aantal fantastische sportkledingexperts uit—van sneakerlegende Gary Aspden tot fotograaf en Patagonia-fan Jason Evans—om de geschiedenis van specifieke, essentiële items te vertellen: van petten en trainingspakken tot hoodies, logo’s en meer. Voor de manier van filmen verwezen we naar de vormentaal die gebruikt wordt in museumtentoonstellingen: heel strak, formeel en clean. Met een knipoog, dat wel. Ik interviewde elke gast over hun object naar keuze en de meeste van hen brachten een selectie kledingstukken mee. We hebben de geluidsopname zo bewerkt dat het lijkt alsof ze één lange monoloog houden—een geweldige, goed onderbouwde lezing.

De meesterlijke Gary Warnett, die helaas niet meer onder ons is, was zo vriendelijk om ons de geschiedenis van de hoodie uit de doeken te doen, waarbij hij naar verschillende stijlen verwees, van de grijze capuchontrui van Champion tot de klassieke zwarte Nike-sweater. Hij plaatste het kledingstuk bovendien in een context, waarvoor hij films zoals Juice, Rocky, ET, en culturele bewegingen als jock-cultuur, Bboy en hiphop aanhaalde. Het onderzoek voor deze tentoonstelling grijpt zeker terug op dit project—de ideeën voor deze presentatie begonnen toen vorm te krijgen. Ik had altijd al het gevoel dat het vruchtbaar zou zijn om een tentoonstelling over de hoodie te maken, maar de verschillende lagen die ik zou kunnen verkennen werden me pas tijdens het onderzoek voor deze reeks duidelijk. Voor de tentoonstelling heb ik ongelooflijk veel aan Gary te danken en ik zal zeker het karakter van het SHOWstudio Sportswear-project voorzetten. Dat project ging ten slotte over wat we dragen; de vele lagen en nuances die daarin verweven zijn, en de bredere culturele en sociologische verhalen die kleding uitdraagt. Je kunt alle Sportswear-videos bekijken op SHOWstudio.com.”

- Lou Stoppard, curator, The Hoodie.